Copyright Qode Interactive 2016
Svetozar Marković ski instruktor | O skijanju
136
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-136,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

O skijanju

O skijanju

Skijanje je vrlo delikatan sport, zato je vrlo bitno da se ispočetka, naglasavam ispočetka počne sa pre svega pravilnim učenjem skijanja . Zašto je ovo toliko bitno, pogotovo kod dece? Mnogo je lakše učiti nekog od nule, nego ispravljati nekog koji nije dobio adekvatne inicijalne inpute i ko nije pravilno učen.

 

Primer: Jedno od dece polaznika škole skijanja je imalo, kako mi to zovemo sedeći stav i imalo je 4 godine iskustva skijanja u grupi, dok je drugo dete bez iskustva u isto vreme prvi put stalo na skije. Posle sedam dana je dete koje je prvi put stalo na skije bilo daleko bolje. Puno je lakše učiti nekoga od nule, nego ispravljati loše naučenog skijaša sa dugim skijaškim stažom. Pogrešno naučeni skijaši, tehnički ne mogu da napreduju dalje od osnovnog paralelnog zaokreta. Čak i tu osnovnu tehniku rade sa mukom i bolom u kvadricepsu.

 

Zašto izbegavam grupe veće od 4 polaznika škole skijanja? Prosto, iskustvo kaže da što je više polaznika u grupi, kvalitet drastično pada, pogotovo ako je više od 5 polaznika u grupi. Kvalitet obuke opada brzinom rasta eksponencijalne funkcije. Zapitajte se sami šta može instruktor da uradi sa desetoro dece? Veliki broj te dece završi kod nas na korekcijama, kada roditelji shvate da njihova deca ne napreduju sa učenjem skijanja. Lično nemam ništa protiv takvog veliko-grupnog pristupa rada mojih kolega, ali jednostavno sam mišljenja da će čovek koji se bavi edukacijom uvek lakše i brže da nauči manju grupu ljudi, nego li veliku. Instruktori jednostavno ne mogu svakom, od ponekad desetoro dece da se dovoljno posvete. Rad u grupi od 2 do 3 polaznika ili još bolje individualna nastava je uvek davala ubedljivo najbolje rezultate.

Tehnike skijanja

Plužni zaokret, osnovni paralelni zaokret, karving zaokret ili vožnja po ivicama (rubnicima) skija, brzo vijuganje, odbojna tehnika i vožnja po dubokom snegu.

Program rada

POČETNI NIVO:

  • Osnovni i kombinovani plužni zaokreti
  • Korišćenje ski liftova i žičara…

Program škole skijanja

  • Program škole skijanja obuhvata teoretsko i praktično upoznavanje sa tehnikama skijanja na dan početka obuke.
  • Grupe do 4 čoveka se formiraju prema uzrastu i prema nivou znanja skijanja.